čtvrtek 30. července 2020

Germánská mytologie - Bůh Ódin


Nejvyšší bůh a nejstarší bůh panteonu. Je opředený mnoha záhadami. Je nejvyšším vůdcem Ásů. Je nazýván OTEC VŠEHOMÍRA. Je taktéž označován jako otec padlých válečníků, jelikož válečníci, kteří padli v bitvách se stávali jeho adoptivními syny. Jejich duše jsou jím vítány při vstupu do Valhally. Proto bývá uctíván jako bůh mrtvých, často se objevuje na bitevním poli oděn do pláště s kapucí. Jeho povahové rysy odráželo mnoho jmen, z nichž nejznámější jsou - potěšený válkou, Otec bitev, Děsivý, Otec vítězství, Rozzlobený.



Bývá často zobrazován jako moudrý starý muž a poutník. z tohoto důvodů má také mnoho jmen, které odrážejí jeho vzhled: zahalený, šedobradý, vysoký.... Odin někdy bývá zobrazován jako orel sedící na Yggdrasilu a shlížející dolů na světy. Uměl na sebe vzít podobu nejen orla, ale také hada či vlka. Ódinovým symbolem je valknut (uzel padlých) 3 vzájemně propletené trojúhelníky, které symbolicky svazuje všech 9 světů. Mezi jeho kouzelné předměty patří kopí Gungnir, které bylo vyrobeno syny trpaslíka jménem Ivaldi. při používání kopí nikdy nemine cíl. Na hrotu má vyryté runy, které zaručují právo. Tímto kopím Ódin způsobil první vraždu, kterou započala válka s Vány. Tuto mocnou zbraň daroval Odinovi Loki, který tím uskutečnil svůj plán jak rozdmýchat válečný konflikt. Mezi jeho další atributy patří zlatý prsten Draupnir. 



Tento prsten byl vytvořen syny Ivaldiho stejně jako kopí. Z Draupnira se každou devátou noc vždy objeví 8 dalších stejných prstenů. Odin vlastnil osmi-nohého koně, Sleipnira, kterého porodil Loki. Na tomto šedákovi Odin putoval po zemích. Také někdy Sleipnir přenášel mrtvé válečníky do Valhally. K Odinovi patřili také 2 havrani Hugin (myšlenka) a Munin (vzpomínka). Tito ptáci sedávali většinou Odinovi na bedrech. Měli důležitou úlohu, neboť po celé noci létali nad zemí a pak Odina informovali o zprávách, které na svých cestách získali. Informovali také válečníky, že padli v boji a jsou vyvolení žít ve Valhalle, kde smí hodovat až do příchodu Ragnaroku. Byl znám také jako bůh poezie, magie a inspirace. Na 1 místě je však hlavně bohem moudrosti. Nechal se pověsit na světový strom, kde se proklán svým kopím po devět dní postil, čímž získal moudrost a znalost run a stal se mistrem jejich kouzel. Z tohoto důvodu se také Odinovi říká pán Run. Jeho touha po vědění ho dohnala k tomu, že obětoval své oko, aby se mohl napít ze studny vědění Mimir. V umění proto bývá zobrazován jako jednooký, a jak podstupuje mučení zavěšením na Yggdrasil. Jeho rodiči byli Bor a Bestla. Jeho hlavní manželkou byla Frigg se kterou splodil Baldra, Hoda a Hermdala. K jeho dalším synům patří Thór - nejstarší a Vídar. Odina zabije vlk Fenrir, během poslední bitvy v Ragnaroku. Odin je jedním z bohů, kterému věřící přinášeli lidské oběti.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Obserwatorzy