středa 29. července 2020

Starověká moudrost cyklu času - Žijeme v Kali Yuga?


Zajímáte se o Karmu? Karmu lidstva? Zajímá vás Budhismus? V tomto článku se podíváme na pojetí karmy v hinduismu. Kalijuga není karma jako taková, ale jedná se o tzv. Temný věk ve kterém lidstvo uvízlo a nemůže dojít ke svému očištění. Nic však netrvá věčně a jestli sledujete moje youtube vysílání na kanálu Spiritual Artem Tv tak by Vám určitě nemělo uniknout video o Bohyni Kálí, která s tím souvisí.




Kalijuga (Sanskrt: कलियुग), Kali Yuga, známá též jako Temný věk je v hinduistickém cyklickém pojetí dějin ten nejnižší ze čtyř věků vývoje světa, který končí degenerací lidí, úpadkem a úplným zničením. Kalijuga trvá 432 000 let, začala v roce 3102 př. n. l.


Společenské změny v období Kalijugy Během období Kalijugy dojde k postupnému úpadku hodnot a k nárůstu všeobecného zla a k následnému zmatku a zkáze. Podle výkladu mudrce Márkandéji v Mahábháratě existuje popis některých typických projevů období Kalijugy: 

Vládci se stanou nerozumnými: budou nespravedlivě uvalovat daně. ¨

Vládci už nebudou považovat za svou povinnost propagovat duchovnost a chránit obyvatele, stanou se nebezpečím pro svět. 

Populace se začnou stěhovat, budou vyhledávat oblasti, kde jsou pšenice a ječmen základním zdrojem potravy. 

Chamtivost a hněv budou běžné. Lidé budou vůči sobě otevřeně projevovat nepřátelství. 

Rozšíří se neznalost dharmy (ctnosti). Lidé budou pomýšlet na vraždu bez důvodu a nebudou na tom vidět nic špatného. 

Chtíč bude považován za společensky přijatelný a pohlavní styk se stane základním životním požadavkem. 

Dojde k prudkému nárůstu hříchu, zatímco ctnost přestane vzkvétat a bude na ústupu. 

Lidé budou dávat sliby, které budou brzy poté porušovat. 

Lidé budou závislí na opojných nápojích a drogách. 

Guruové již nebudou respektováni a jejich studenti se budou snažit jim ublížit. 

Jejich učení budou napadána, následovníci kámy (chtíče) získají nadvládu nad myšlením všech lidí.
Podle starověkých Indů je běh cyklů na naší planetě nevyhnutelný. Důležité však je, že moudrost starověké Indie nám nabízí též konkrétní individuální řešení. 

Pro pochopení tématu Kalijugy je důležitá znalost principů arišadvargy. V hinduismu je to označení pro šest vášní, které ovládají lidskou mysl: 

káma – chtíč, 
kródha – hněv, 
lóbha – chamtivost, 
móha – klamné emoční pouto nebo pokušení, 
mada – pýcha, 
matsarja – závist, žárlivost. 

Tyto vlastnosti jsou základními atributy Kalijugy, jsou to negativní vlastnosti bránící duchovnímu pokroku. Chtíč a hněv způsobují v našich životech různé druhy těžkých životních prožitků. Pýcha podporuje naše ego (ahankára) a naše jednání se stává sobeckým. Způsobuje též iluzorní pocit duality mezi „my“ a „oni“ se všemi negativními důsledky. Pokud je ego orientováno materialisticky, podporuje další nárůst těchto šesti negativních vlastností a jejich rozličných projevů. 

Pokud je člověk v zajetí těchto šesti vlastností, je jeho život řízen pouze osudem (karma). Když však jedinec vyvine snahu, mohou být tyto nectnosti překonány. Čím déle se o to budou lidé snažit, tím déle bude existovat dharma a tím více může být oddálena konečná nadvláda Kalijugy.

Zajímavý článek o ukončení Kalijugy naleznete zde


Starověká moudrost na cyklu času 


Není těžké poznat, že i když žijeme na planetě, která nás obklopuje krásou, v lidstvu se odehrává spousta temnoty. Starověké sanskrtské učení pochopilo, že civilizace prochází zřetelnými cykly stvoření a ničení. Domorodé tradice mají podobné příběhy, které také popisují různé věky lidstva. Někdy může být snadné ztratit naději, ale během této doby existuje mnoho možností pro duchovní růst a probuzení. Podívejme se na větší obrázek a víme, že teplá záře úsvitu vždy sleduje nejchladnější a nejtemnější okamžiky noci.

Co je to Yuga? 


Staří chápali čas jako kruh, ne lineární, a kruh věků je známý jako yugy. Stejně jako čtyři roční období v našem roce, existují čtyři yugy v plném cyklu (Mahayuga). Každý cyklus má odlišná témata a duchovní lekce pro lidstvo. Níže jsou čtyři yugy v pořadí od začátku do konce. Je důležité si uvědomit, že první yuga je nejdelší a každá z nich se postupně zkracuje (4: 3: 2: 1), dokud cyklus nezačne znovu.

Satya Yuga : Nejprve uvidíme čas pravdy a dokonalosti, který naštěstí trvá čtyři desetiny cyklu. Tito lidé jsou čestní, mladiství, energičtí a ctnostní. Všichni jsou šťastní a náboženství žijí jako jedno. Nemoc neexistuje, stejně jako strach. Ti, kteří žijí v této části cyklu, jsou nadaní zemí hojností a skvělým počasím.

Treta Yuga : Druhá Yuga trvá tři desetiny cyklu. Bohužel právě zde začíná lidská ctnost upadat. Vůdci získají větší dominanci a způsobí vzestup válek. Jako by odrážel stav lidstva, počasí se také posouvá do více extrémů. Není překvapivé, že se v této části cyklu začalo ubývat zdraví lidí.

Dvapara Yuga: Třetí Yuga trvá dvě desetiny cyklu. Během této doby se lidé stávají pomalejší a pomalejší, mnozí nejsou tak silní jako jejich předci a počet nemocí roste. Lidé se nespokojili se svými životy a bojovali proti sobě. Důvodem by mohlo být to, že zralost klesá, zatímco někteří lidé stále mají vlastnosti mládeže ve stáří.

Kali Yuga: Konečný věk trvá pouze jednu desetinu cyklu, ale to je určitě dost dlouho, protože je to doba temnoty a nevědomosti. Lidé klouzají dále po cestě nepoctivosti, přičemž ctnost má malou hodnotu. Vášeň se stává nekontrolovatelnou, protože ve společnosti prochází neomezené sexuální odpustky a manipulace. Lháři a pokrytci povstávají. Důležité znalosti jsou ztraceny a písma se stávají stále méně běžnými. Lidská strava je nyní „špinavá“ a lidé nejsou ani zdaleka tak mocní jako jejich předkové v Satya Yuga. Podobně, kdysi nedotčené prostředí je nyní znečištěno. Voda a jídlo se stávají vzácnými, stejně jako rodinné pouto.


Co bychom měli dělat? 


Z tohoto důvodu nesmíme upadnout do fatalismu (domníváme se, že jsme všichni odsouzeni a s tím nemůžeme nic dělat) nebo beznaděje, ale místo toho musíme posílit naši osobní praxi a jednat jako světlo v temných dobách pro ty, kteří jsou kolem nás ztracený. Najít mír v mírových dobách není úspěch, najít mír v těch nejklidnějších dobách je skutečným duchovním úspěchem! Toto je jeden z mnoha příběhů, které ilustrují to, co každý z nás pozoruje, když věnujeme velkou pozornost přírodě. Život probíhá v přirozených cyklech těhotenství, zrození, růstu, úpadku, smrti a znovuzrození. Vidíme to v rostlinách, ročních obdobích, na vzestupu a pádu národů i v našem vlastním osobním životě. Když je něco čisté, může být udržováno jako čisté, ale nemůže být čistější, může být pouze méně čisté. Ve stejném ohledu, když jsou věci znečištěné nebo poškozené, lze je vrátit do čistoty. Kali Yuga je stejně dobrý čas pro duchovní disciplínu a evoluci jako každý jiný.
Je možné, že jsme v současné době v cyklu Kali Yuga. Pokud je to pravda, co můžeme udělat, abychom se vrátili zpět do první, mnohem příjemnější fáze? Védská písma samozřejmě doporučují meditaci, jógu a různé duchovní praktiky jako přirozené protijed k sporům Kali Yugy. A zatímco někteří učenci se pokusili svázat data těchto cyklů s kalendářem, přesto málokdo souhlasí, kdy Kali Yuga skončí. 


Žijeme v Kali Yuga? 


Od Jacob Devaney v úterý 1. listopadu, 2016 Starověká moudrost na cyklu času Není těžké poznat, že i když žijeme na planetě, která nás obklopuje krásou, v lidstvu se odehrává spousta temnoty. Starověké sanskrtské učení pochopilo, že civilizace prochází zřetelnými cykly stvoření a ničení. Domorodé tradice mají podobné příběhy, které také popisují různé věky lidstva. Někdy může být snadné ztratit naději, ale během této doby existuje mnoho možností pro duchovní růst a probuzení. 

Podívejme se na větší obrázek a víme, že teplá záře úsvitu vždy sleduje nejchladnější a nejtemnější okamžiky noci. Co je to Yuga? Staří chápali čas jako kruh, ne lineární, a kruh věků je známý jako yugy. Stejně jako čtyři roční období v našem roce, existují čtyři yugy v plném cyklu (Mahayuga). 

Každý cyklus má odlišná témata a duchovní lekce pro lidstvo. Níže jsou čtyři yugy v pořadí od začátku do konce. Je důležité si uvědomit, že první yuga je nejdelší a každá z nich se postupně zkracuje (4: 3: 2: 1), dokud cyklus nezačne znovu. Staří chápali čas jako kruh.Staří chápali čas jako kruh. Satya Yuga : Nejprve uvidíme čas pravdy a dokonalosti, který naštěstí trvá čtyři desetiny cyklu. Tito lidé jsou čestní, mladiství, energičtí a ctnostní. Všichni jsou šťastní a náboženství žijí jako jedno. Nemoc neexistuje, stejně jako strach. Ti, kteří žijí v této části cyklu, jsou nadaní zemí hojností a skvělým počasím. Treta Yuga : Druhá Yuga trvá tři desetiny cyklu. Bohužel právě zde začíná lidská ctnost upadat. Vůdci získají větší dominanci a způsobí vzestup válek. Jako by odrážel stav lidstva, počasí se také posouvá do více extrémů. Není překvapivé, že se v této části cyklu začalo ubývat zdraví lidí. Dvapara Yuga: Třetí Yuga trvá dvě desetiny cyklu. Během této doby se lidé stávají pomalejší a pomalejší, mnozí nejsou tak silní jako jejich předci a počet nemocí roste. Lidé se nespokojili se svými životy a bojovali proti sobě. 


Důvodem by mohlo být to, že zralost klesá, zatímco někteří lidé stále mají vlastnosti mládeže ve stáří. Kali Yuga: 

Konečný věk trvá pouze jednu desetinu cyklu, ale to je určitě dost dlouho, protože je to doba temnoty a nevědomosti. Lidé klouzají dále po cestě nepoctivosti, přičemž ctnost má malou hodnotu. Vášeň se stává nekontrolovatelnou, protože ve společnosti prochází neomezené sexuální odpustky a manipulace. Lháři a pokrytci povstávají. Důležité znalosti jsou ztraceny a písma se stávají stále méně běžnými. Lidská strava je nyní „špinavá“ a lidé nejsou ani zdaleka tak mocní jako jejich předkové v Satya Yuga. Podobně, kdysi nedotčené prostředí je nyní znečištěno. Voda a jídlo se stávají vzácnými, stejně jako rodinné pouto. Co bychom měli dělat? Je možné, že jsme v současné době v cyklu Kali Yuga. 

Pokud je to pravda, co můžeme udělat, abychom se vrátili zpět do první, mnohem příjemnější fáze? Védská písma samozřejmě doporučují meditaci, jógu a různé duchovní praktiky jako přirozené protijed k sporům Kali Yugy. A zatímco někteří učenci se pokusili svázat data těchto cyklů s kalendářem, přesto málokdo souhlasí, kdy Kali Yuga skončí. 



Z tohoto důvodu nesmíme upadnout do fatalismu (domníváme se, že jsme všichni odsouzeni a s tím nemůžeme nic dělat) nebo beznaděje, ale místo toho musíme posílit naši osobní praxi a jednat jako světlo v temných dobách pro ty, kteří jsou kolem nás ztracený. Najít mír v mírových dobách není úspěch, najít mír v těch nejklidnějších dobách je skutečným duchovním úspěchem! Toto je jeden z mnoha příběhů, které ilustrují to, co každý z nás pozoruje, když věnujeme velkou pozornost přírodě. Život probíhá v přirozených cyklech těhotenství, zrození, růstu, úpadku, smrti a znovuzrození. Vidíme to v rostlinách, ročních obdobích, na vzestupu a pádu národů i v našem vlastním osobním životě. Když je něco čisté, může být udržováno jako čisté, ale nemůže být čistější, může být pouze méně čisté. Ve stejném ohledu, když jsou věci znečištěné nebo poškozené, lze je vrátit do čistoty. 

Kali Yuga je stejně dobrý čas pro duchovní disciplínu a evoluci jako každý jiný. Něco čistého může být udržováno jako čisté, ale nemůže být čistější, může být pouze méně čisté.Něco čistého může být udržováno, ale nemůže být čistější, může být pouze méně čisté. Univerzální příběh Staří Řekové nazývali tyto čtyři věky lidské civilizace věkem zlata, stříbra, bronzu a věku železa. Phoenix vždy vychází z popela svého předchůdce. Kmen Hopi věří, že po cyklu, kdy jsou lidé a srdce odpojeni (čtvrtý svět separace), následuje éra, když jsou v harmonii (pátý svět míru). Lakota věří, že narození Bílého buvola v roce 1994 znamenalo období velkého uzdravení a sjednocení po celém světě. Panamerické proroctví Orla a Condora mluví o opětovném sjednocení kmenů prostřednictvím posvátné moudrosti a moci. 

Pro tolik temnoty, kolik by člověk viděl na světě, existuje nekonečné množství příběhů o znovuzrození, které je třeba prozkoumat. Toto jsou mapy pro nás od tmy do světla. Podobenství Jednou král požádal své moudré muže, aby mu dali něco, co by ho učinilo šťastným, když je smutný, a smutným, když bude šťastný. Moudří lidé strávili dny přemýšlením o něm v tichosti a sledováním mraků, jak procházejí. Čtvrtého dne psali na kus papíru a podali jej králi. Když to král přečetl, poděkoval jim. 

Starověká moudrost na cyklu času Není těžké poznat, že i když žijeme na planetě, která nás obklopuje krásou, v lidstvu se odehrává spousta temnoty. Starověké sanskrtské učení pochopilo, že civilizace prochází zřetelnými cykly stvoření a ničení. Domorodé tradice mají podobné příběhy, které také popisují různé věky lidstva. Někdy může být snadné ztratit naději, ale během této doby existuje mnoho možností pro duchovní růst a probuzení. Podívejme se na větší obrázek a víme, že teplá záře úsvitu vždy sleduje nejchladnější a nejtemnější okamžiky noci. Co je to Yuga? Staří chápali čas jako kruh, ne lineární, a kruh věků je známý jako yugy. Stejně jako čtyři roční období v našem roce, existují čtyři yugy v plném cyklu (Mahayuga). 

Každý cyklus má odlišná témata a duchovní lekce pro lidstvo. Níže jsou čtyři yugy v pořadí od začátku do konce. 
Je důležité si uvědomit, že první yuga je nejdelší a každá z nich se postupně zkracuje (4: 3: 2: 1), dokud cyklus nezačne znovu. Staří chápali čas jako kruh.Staří chápali čas jako kruh. Satya Yuga : Nejprve uvidíme čas pravdy a dokonalosti, který naštěstí trvá čtyři desetiny cyklu. Tito lidé jsou čestní, mladiství, energičtí a ctnostní. Všichni jsou šťastní a náboženství žijí jako jedno. Nemoc neexistuje, stejně jako strach. Ti, kteří žijí v této části cyklu, jsou nadaní zemí hojností a skvělým počasím. Treta Yuga : Druhá Yuga trvá tři desetiny cyklu. Bohužel právě zde začíná lidská ctnost upadat. Vůdci získají větší dominanci a způsobí vzestup válek. Jako by odrážel stav lidstva, počasí se také posouvá do více extrémů. Není překvapivé, že se v této části cyklu začalo ubývat zdraví lidí. Dvapara Yuga: Třetí Yuga trvá dvě desetiny cyklu. Během této doby se lidé stávají pomalejší a pomalejší, mnozí nejsou tak silní jako jejich předci a počet nemocí roste. Lidé se nespokojili se svými životy a bojovali proti sobě. 

Důvodem by mohlo být to, že zralost klesá, zatímco někteří lidé stále mají vlastnosti mládeže ve stáří. Kali Yuga: Konečný věk trvá pouze jednu desetinu cyklu, ale to je určitě dost dlouho, protože je to doba temnoty a nevědomosti. Lidé klouzají dále po cestě nepoctivosti, přičemž ctnost má malou hodnotu. Vášeň se stává nekontrolovatelnou, protože ve společnosti prochází neomezené sexuální odpustky a manipulace. Lháři a pokrytci povstávají. Důležité znalosti jsou ztraceny a písma se stávají stále méně běžnými. Lidská strava je nyní „špinavá“ a lidé nejsou ani zdaleka tak mocní jako jejich předkové v Satya Yuga. Podobně, kdysi nedotčené prostředí je nyní znečištěno. 

Voda a jídlo se stávají vzácnými, stejně jako rodinné pouto. Co bychom měli dělat? Je možné, že jsme v současné době v cyklu Kali Yuga. Pokud je to pravda, co můžeme udělat, abychom se vrátili zpět do první, mnohem příjemnější fáze? Védská písma samozřejmě doporučují meditaci, jógu a různé duchovní praktiky jako přirozené protijed k sporům Kali Yugy. A zatímco někteří učenci se pokusili svázat data těchto cyklů s kalendářem, přesto málokdo souhlasí, kdy Kali Yuga skončí. Z tohoto důvodu nesmíme upadnout do fatalismu (domníváme se, že jsme všichni odsouzeni a s tím nemůžeme nic dělat) nebo beznaděje, ale místo toho musíme posílit naši osobní praxi a jednat jako světlo v temných dobách pro ty, kteří jsou kolem nás ztracený. Najít mír v mírových dobách není úspěch, najít mír v těch nejklidnějších dobách je skutečným duchovním úspěchem! Toto je jeden z mnoha příběhů, které ilustrují to, co každý z nás pozoruje, když věnujeme velkou pozornost přírodě. 

Život probíhá v přirozených cyklech těhotenství, zrození, růstu, úpadku, smrti a znovuzrození. Vidíme to v rostlinách, ročních obdobích, na vzestupu a pádu národů i v našem vlastním osobním životě. Když je něco čisté, může být udržováno jako čisté, ale nemůže být čistější, může být pouze méně čisté. Ve stejném ohledu, když jsou věci znečištěné nebo poškozené, lze je vrátit do čistoty. Kali Yuga je stejně dobrý čas pro duchovní disciplínu a evoluci jako každý jiný. Něco čistého může být udržováno jako čisté, ale nemůže být čistější, může být pouze méně čisté.Něco čistého může být udržováno, ale nemůže být čistější, může být pouze méně čisté. Univerzální příběh Staří Řekové nazývali tyto čtyři věky lidské civilizace věkem zlata, stříbra, bronzu a věku železa. Phoenix vždy vychází z popela svého předchůdce. Kmen Hopi věří, že po cyklu, kdy jsou lidé a srdce odpojeni (čtvrtý svět separace), následuje éra, když jsou v harmonii (pátý svět míru). Lakota věří, že narození Bílého buvola v roce 1994 znamenalo období velkého uzdravení a sjednocení po celém světě. Panamerické proroctví Orla a Condora mluví o opětovném sjednocení kmenů prostřednictvím posvátné moudrosti a moci. Pro tolik temnoty, kolik by člověk viděl na světě, existuje nekonečné množství příběhů o znovuzrození, které je třeba prozkoumat. 

Toto jsou mapy pro nás od tmy do světla. Podobenství Jednou král požádal své moudré muže, aby mu dali něco, co by ho učinilo šťastným, když je smutný, a smutným, když bude šťastný. Moudří lidé strávili dny přemýšlením o něm v tichosti a sledováním mraků, jak procházejí. Čtvrtého dne psali na kus papíru a podali jej králi. Když to král přečetl, poděkoval jim.  "Tohle by také mělo projít." Phoenix vždy vychází z popela svého předchůdce.Phoenix vždy vychází z popela svého předchůdce. Velký obraz Ať už tyto informace berete jako doslovné nebo metaforické, můžete z jejich zvážení získat velkou hodnotu. 




Ničení je součástí stvoření, žijeme ve světě nekonečných cyklů. Někdy se věci musí rozpadnout, aby se znovu spojily silnější než dříve. Pokud nyní ve skutečnosti žijeme v Kali Yuga, pak jakékoli chování, které je zdravé, čestné, velkorysé, ctnostné, šťastné, autentické, napodobuje chování, které nás přibližuje k Satya Yuga. Satya Yuga je další fází cyklu, zlatým věkem hojnosti. S vědomím, že Kali Yuga může v každém okamžiku náhle skončit, pozorovat, co se děje kolem vás, rozvíjet váš soucit a učit se, co můžete z tohoto vzácného času!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Obserwatorzy