čtvrtek 13. srpna 2020

Řecká mytologie - Zeus pán blesku

Zeus, pán blesků a hromů, byl v řecké mytologii vládcem bohů. Římská mytologie ho zná pod jménem Jupiter. Zeus, nejvyšší bůh, trestal všechny, kdo se jakýmkoliv způsobem zprotivili jeho vůli, mocným hromobitím. Byl pánem bouře, blesků, hromu, sněhu a krupobití.





Zeus je původem indoevropské božstvo nebes. Výraz je odvozen od indoevropského kořene Djaus a má paralelu ve jménech Deus, Jupiter (řím.), Zeus pater (řec.), Djaus Pitar (védský Nebeský otec), Tyr (germ.) aj. Zeus je jediným bohem Olympského panteonu, který má etymologicky jasný indoevropský původ.

Dia zachránila matka Rheia před osudem, který potkal jeho sourozence jež pozřel jejich otec Kronos. Jako dítě ho dala tajně odvézt na Krétu. Tam se jeho výchovy ujaly nymfy. Když Zeus dospěl, donutil svého otce vydávit všechny své bratry a sestry, které pozřel. Sourozenci pak proti Kronovi a jeho příbuzným obrům povstali. Následná válka, která trvala deset let, se nazývá titánomachie. Kronovi potomci jsou zváni olympskými bohy, protože sídlili na hoře Olympu, zatímco Titáni se usadili v pohoří Othrys. Během války požádal Zeus o pomoc Kyklopy, kteří mu ukovali jeho hromobití, a tři storuké obry, které osvobodil z propasti Tartaru. Titáni byli poraženi smrští hromů, blesků, zemětřesení a plamenů. Zeus odsoudil Krona a Titány, kteří Kronovi pomáhali, k věčným mukám v hlubině Tartaru, kde je střežili storucí obři.


Po vítězství nad Titány musel Zeus čelit dalšímu nebezpečí v podobě nestvůry zvané Tyfon. Toto stvoření, jehož matkou byla Gaia (Země),mělo hadí ocas a sto hlav s ohnivýma očima, tmavými jazyky a hlasy o síle hromu. Jakmile se Tyfon vynořil ze své rodné jeskyně, zaútočil na něj Zeus přívalem blesků. Tyfon se však nenechal zastrašit a rozpoutala se bitva, ve které nestvůra popadla Dia a vytrhala mu všechny šlachy z těla, takže ležel bezmocně na zemi. Lstivý Hermes však objevil, kde jsou tyto šlachy ukryty, a vrátil je zpět do Diových končetin. Zeus zaútočil znovu a nakonec zvítězil, když nestvůru rozdrtil ostrovem, který vytrhl z moře (dnešní Sicílii). Tyfon byl ale nesmrtelný, a tak vlastně nikdy nezemřel. Jeho plamenný dech tak dodnes vystupuje ze sopky Etny. Když titánské boje nakonec utichly, rozdělili se bratři Zeus, Poseidon aHádes losem o vládu nad světem : Zeus se stal pánem nebes, Poseidonpánem moří a Hádes pánem podsvětí. Pevninu pak považovali za společné území. Zeus se oženil s Hérou, měl však i řadu milenek, jak z řad bohyň, tak i prostých žen. Ke svým záletům se smrtelnicemi bral na sebe nejrůznější podoby, třeba labutě, aby mohl svést Ledu; z tohoto spojení se narodila Helena Trojská.

 Jako vládce bohů měl Zeus možnost ovlivňovat osud, rozhodující slovo měl však vždy sám Osud.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Obserwatorzy