středa 29. července 2020

Budhismus - Ušlechtilá osmidílná stezka

Ušlechtilá osmidílná stezka (v pálí arija atthangika magga; v sanskrtu árja aštángika márga), též vznešená osmidílná stezka, vznešená osmičlenná stezka apod., je jedním ze základních konceptů buddhistického učení. Sám Gautama Buddha o této stezce hovořil jako o „střední cestě“ vedoucí k pravému poznání, probuzení a nirváně.



Osmidílná stezka je součástí čtvrté ušlechtilé pravdy, která hovoří o cestě vedoucí k odstranění strasti (sa. dukkha). Může být rozdělena do tří aspektů: moudrost (paňňá), mravnost (síla) a soustředění (samádhi). V klasickém buddhistickém symbolismu osmidílnou stezku reprezentuje dharmačakra.Osmidílná stezka jakožto součást čtvrté vznešené pravdy byla poprvé vyslovena Buddhou Gautamou nedlouho po jeho probuzení. Tradice praví, že jakmile Buddha dosáhl v Bódhgaji pod stromem bódhi probuzení, nebyl si jistý, co má dělat dál. Až na přímluvu samotného Brahmy se Buddha rozhodl, že bude své nově objevené nauce učit. Své první žáky našel v pěti asketech v oboře zvané Isipatana u Sárnáthu. Těmto pěti žákům poprvé vyložil čtyři vznešené pravdy včetně osmidílné stezky. Celá rozprava, kterou Buddha tehdy pronesl, je známa pod názvem „Rozprava o roztočení kola zákona (nauky)“ (p. Dhammačakkappavattanasutta) a byla několikrát přeložena i do češtiny.



1. SPRÁVNÝ POHLED 


Jednoduše to znamená, že vidíme a opravdu rozumíme věcem kolem nás. Musíme pochopit, že všechno je pomíjivé a nedokonalé. Také nesmíme zapomenout na zákony karmy. Neméně důležitá je intuice a soucit s ostatními lidmi, kteří trpí. Měli bychom přemýšlet správně a podle toho by měli vypadat naše činy. 

2. SPRÁVNÝ CÍL 


Buddha ten cíl rozdělil do tří skupin : zbavení se touhy, projevení dobré vůle jako např. být schopen předejít návalu zloby a averze a nakonec snažení se nikomu neublížit a vyvolat v sobě soucit. 

3. SPRÁVNÁ MLUVA 


Slova mohou ukončit nebo naopak zachránit život. Také si můžete tím, jak mluvíte, udělat nepřátele a nebo najít své přátele. 

Slovy se dá začít válka nebo nastolit mír. 

Buddha to shrnul do několika bodů :

 
1. nelhat 
2. nepomlouvat 
3. nemluvit hrubě 
4. nemluvit naprázdno bez smyslu Mluva by měla vyjadřovat přátelský postoj vůči ostatním. Člověk by měl použít slov jenom pokud je to nutné. 

4. SPRÁVNÉ JEDNÁNÍ 


1. neubližovat ostatním lidem i sám sobě ve smyslu spáchání sebevraždy 
2. nekrást 
3. nechovat se nevhodně ¨

5. SPRÁVNÝ ŽIVOT 


Člověk by si ho měl zasloužit svým jednáním. Může být i bohatý, jestli všechno dokázal vlastní pílí. 

1. vyhnout se zbraním 
2. být v souladu s ostatními lidmi i zvířaty 
3. nepracovat tam, kde se zpracovává maso 
4. neprodávat jedy ani jiné toxické přípravky (patří mezi ně drogy a alkohol) 

6. SPRÁVNÉ ÚSILÍ 


Tady hlavně mluvíme o pevné vůli. Člověk ničeho nedosáhne, když se nedrží správné cesty. Je jednoduše zmatený. Síla smyslů je mnohdy silnější než správné úsilí, které si předsevzal. Musí stále bojovat. 

7. SPRÁVNÁ VŠÍMAVOST 

Vede k odstranění milných představ neboli klamů. To znamená sebeovládání a vyrovnanost. 

8. SPRÁVNÉ SOUSTŘEDĚNÍ


 Buddhistická metoda, jak dosáhnout plného soustředění, je meditace.

více zde


Žádné komentáře:

Okomentovat

Obserwatorzy