čtvrtek 3. září 2020

Jak vést své děti k duchovnímu životu

Jak vést své potomky - své děti k duchovnímu životu tak, aby v kolektivu nebyli za blázny, outsidery, a nebyli okolnímu světu k smíchu, ale byli zdraví a sebevědomí lidé? Určitě, kdo jste rodičem, prarodičem, nebo rodinu teprve čekáte a nebo pracujete v kolektivu mladých lidí tak jste si asi někdy kladli otázku jak nenásilně vést děti k duchovnu. Pokud to tedy je váš vlastní styl života.



(ilustrační foto z free fotobanky Pexels)



Důležitá je přirozenost a nenucenost

Já sama jsem maminka, dnes je to teenager a za pár let to bude dospělý člověk. Chtěla bych, aby byl čestný, upřímný a pracovitý. chci aby byl slušným člověkem, ale také jsem si vždy přála, aby trochu ctil nějaké duchovní zákony. Aby věděl, že jsou slova jako Bůh, Vesmír, Přání, Vděčnost, Kouzlo, Rituály, Magie, Šamanismus, Karma atd. Jak to udělat, aby jste vy ani to dítě nebylo za blázny a aby vás okolí nebralo negativně či snad se sklony k sektářství.

Důležitá je obyčejná přirozenost a nenucenost. Povídejte si o základních věcech v životě. Když třeba půjdete parkem a uvidíte krásný strom, můžete se zmínit o tom, že květinám, stromům, ale ani samozřejmě žádné živoucí bytosti by se nemělo ubližovat. Můžete povyprávět o stromech a jejich vnitřní síle. O tom jak který strom pomáhá a k čemu je dobrý, jaké dává plody. To samé o květinách. Vše totiž kolem nás má svou energii a na něčem a pro něco žije. Můžete říct, že třeba z pampelišek se dá dělat med, používá se třeba na podporu trávení, když někoho bolí břicho atd.


Když uvidíte nějaké zvíře, můžete se zmínit o původu zvířete o jeho síle a o tom, že existují duchovní průvodci, že zvířata a rostliny jsou velmi spjatí se Zemí, a že oni jsou tu doma, stejně jako člověk. Jsou pro nás důležití.

Když budete dítěteti dávat nějaké kapesné do jeho kasičky, můžete zmínit o síle pěnez, čemu jsou peníze důležité, k čemu slouží, jaké jsou pozitiva a negativa. Můžete zahrnout i Zákony bohatství a hojnosti.

Povídejte si, vysvětlujte. Vše je kolem nás a esoterika, duchovní svět je všude kolem nás. Není to nic cizího. Vše máme před sebou. Slunce svítí a dává nám světlo - Můžete zahrnout legendy a eposy. Vzpomenout si na Boha slunce, třeba bůh Ra v Egyptě. Měsíc - Luna. k tomu můžete vysvětlit svátky, které slavíme jako jsou Velikonoce, Vánoce, zahrnout rovnodennosti, svátky jako jsou Sabaty.

Když se budete dívat na pohádky a bude tam kouzelník, můžete zmínit Artušovskou legendu o Merlinovi.

Těch možností je opravdu mnoho.

Já jsem ponejvíce vyrůstala u dědečka a děda mě takhle seznamoval přirozeně z mikrokosmosem a makrokosmem, se zákony přírody, ale i zákonu příčiny a následku. Moje mamka ta dělala chybu a děsila mě Bohem, tím křesťanským, že Bůh mě vidí, Bůh trestá atd. Já jsem pak k Bohu hledala hrozně dlouho cestu. Nakonec našla také, ale trvalo to. Ale i to byla nějaká má cesta.

Vysvětlujte dětem, že všechno kolem nás žije a má svou energii. Když by se někdy vašemu dítěti smál, že mluví o vílách, kouzelnících a kouzlech zakročte, ale opět nenásilně. Ochraňujte své dítě zdravě, ale neduste ho. Pokud se s vámi o těchto věcech Mezi nebem a zemí nebude chtít bavit a bude od mala velmi realistické také ho nechte. Zmiňte se málo, ale do ničeho nenutit.

Jak vysvětlit dítěti pojem Boha? 

Tady samozřejmě záleží jakou vy uznáváte víru. Pokud třeba chcete uvést dítě k tématu Bible. Můžete říct, že Bible je velmi zajímavá kniha, kterou postupně sepsalo mnoho lidí. Byli to apoštolové. Neříkejte, že Bible je dílem Boha. Není. Bibli psali lidé a vyprávěli svůj příběh.

Můžete říct, že Bůh je ve všem kolem nás. Bůh je život, je to dech - božský dech, bůh je v podobě všeho živého a neživého, protože stvořil tento svět.

Pokud budete mluvit o bohem jako je Zeus, Perseus, bohyně Gaja, Diana, .... povídejte, čtěte dětem pohádky, legendy. Existuje i mnoho audio pohádek.

Rituály s dětmi 

Rituál není zlo a můžete až budou nějaké svátky - Sabaty udělat s dětmi nějaký ten rituál. Třeba na podzim v obdobě Helloweena je sabat svátek Samhain počeštěle pojmenován a u nás užíván Památka zesnulých.  Je dobré, aby Vám děti věřili. Podporujte má-li dítě o duchovní svět zájem, pokud nemá ničemu to nevadí a vy se tím netrapte. Každý z nás má právo na to, jít svou vlastní cestou a pokud jeho cesta má jednou být duchovní, tak i když to sám odmítá, jednou ho to samo do tohoto mystického světa vtáhne a naopak.  


 Napsala pro Vás Dariya, spiritualartem@gmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Obserwatorzy